Energy efficiency Project 5
Език / language / Язык:    
+359 879 313 161    Понеделник - Петък: 8.00 - 17.00

Въвеждане на мерки за енергийна ефективност, Проект 5

ЖИЛИЩЕН БЛОК, ГРАД РАЗЛОГ


Описание на сградата

Обследваната сграда представлява многофамилна пететажна жилищна сграда с полуподземен сутеренен етаж и пет жилищни етажа. Налично е и вентилируемо подпокривно пространство. Сградата се състои се от една жилищна секция, съдържаща един вход, разположен на западната фасада на сградата и достъпен през метална врата с остъкление. Сградата е със застроената площ от 205 м2 и разгъната застроена площ (РЗП) от 1325 м2. Построена е през 1968 г. в гр. Разлог, на ул. „Иван Асен“ №2. Строителната система е ППП. Сградата е изпълнена със смесена сглобяемо – монолитна система с монолитни стоманобетонни основи, сутеренни стени и колони, монолитно свързани и образуващи диафрагми с плочите, монолитни стълбищни клетки и подови плочи, изпълнени на нивото на терена в пакет една върху друга. Впоследствие пакетът е повдигнат с помощта на повдигателни инсталации и се е извършило монтирането на колоните. Колоните са свързани ставно с плочите. Фундаментите, сутеренния етаж и стълбищните клетки са изградени по монолитен способ. Фундирането е осъществено с помощта на монолитни, стоманобетонни, ивични фундаменти Вертикалното натоварване от собствено тегло и полезен товар се предават от покривните и етажните плочи на колоните, на сутеренните стени, на фундаментите, а от там и на земната основа. Хоризонталното натоварване се поема от диафрагмите на стълбищните клетки. Стълбищните клетки са изпълнени преди монтажния процес за да осигурят хоризонталното укрепване на конструкцията в стадия на монтажа и експлоатацията.

От входа, с диференциални стъпала се подхожда към партерния етаж, откъдето до всеки горен етаж се стига чрез двураменно стълбище. В сградата няма изграден асансьор. От същият вход е осигурен и достъпа към сутеренното ниво на сградата, в което са обособени мазета и общите сервизни помещения. То се състои от стълбищно рамо, коридори, складови помещения и общо помещение и е достъпно през плътни метални врати.
Пристройки и надстройки към блока не са извършвани. Преустройства не са налични в общите части.
В сградата няма стопански обекти.

• Покрив
Покривът на сградата е плосък, студен тип, с покривни панели и вентилируемо подпокривно пространство. Достъпен е от последния етаж на двата входа посредством метална капандура. Подпокривното пространство е достъпно от стълбището на сградата. Покривната плоча е стоманобетонна с хидроизолация. По фасадните стени, в зоната на подпокривното пространство са налични отвори за вентилация на неизползваемото подпокривно ниво.

Финишното покритие на покрива е от рулонна битумна хидроизолация, положена върху бетон/циментова замазка за наклон. Отводняването е решено посредством улуци и водосточни тръби, които са включени в канализацията на сградата. Обшивките по бордовете са от поцинкована ламарина. Коминните тела са изпълнени от единични тухли с мазилка върху тях.

• Фасади
Фасадните стени са изградени от тухлена зидария, отвън - с вароциментова мазилка и финишно покритие от боя, а отвътре – шпакловка / мазилка и покритие съгласно предназначението на помещението.
На места вароциментовата мазилка е паднала, а по цоклите на сградата има частични обрушвания. В оригиналния си вид, балконите не са остъклени и са изпълнени от бетонови пана с метални елементи, завършващи с метална ръкохватка в горния си край.
Част от собствениците на апартаментите са иззидали или подзидали някои от терасите с тухлена зидария или газобетонни блокчета, оформени отвън с шпакловка/мазилка, а отвътре с шпакловка и боя.

• Вътрешни стени:
Вътрешните стени по етажните нива също са от тухлена зидария, с различна дебелина. Финишните покрития – вароциментова мазилка и покритие съгласно предназначението на помещенията.В сутерена носещите и преградните стени са от тухлена зидария, без финишно покритие.

• Парапети: Балконски парапети – изпълнени са от метални елементи, завършващи с метална ръкохватка в горния си край.
- Стени и тавани В общите части на надземната част от сградата (входни площадки, входни фоайета, стълбища, етажни и междуетажни площадки) – стените са изцяло измазани с блажна боя; таваните са с боя на варова основа.
В сутерена (мазета, коридори, общи помещения) – стените и таваните са на тухлена зидария, без финишно покритие.
В отделните апартаменти – по стени – постна боя, блажна боя, тапети, латекс, фаянс, теракот; по тавани – постна боя и латекс.

- Подове
В общите части на надземната част от сградата (входни площадки, входни фоайета, стълбища, етажни и междуетажни площадки) – монолитна мозайка.
В сутерена (мазета, коридори, общи помещения) – бетонова настилка.
В отделните апартаменти - мозайка, мозаечни плочки, теракот, гранитогрес, мокет, балатум, ламинат, паркет и др.
• Енергоспестяващи мерки:

1) Топлинно изолиране с топлоизолация EPS, с δ= 100 mm и коеф. на топлопроводност λ≤0,025 W/mK на всички неизолирани фасадни стени, включително бордове на покрив.
2) Доставка и монтаж на тополоизолационна система XPS пo страници на прозорци, δ=2 сm, широчина до 30 сm с коеф. на топлопроводност λ≤0,033 W/mK
3) Подмяна на старата дървена, метална и алуминиева дограма по апартаменти и общи части с PVC дограма със стъклопакет, с коефициент на топлопреминаване ≤1,40 W/m2K. Подмяна с АL входни врати по входовете с коефициент на топлопреминаване ≤ 1,70 W/m²К.
4) Топлоизолиране на студен покрив с дюшеци от минерална вата, δ=100 mm с коеф. на топлопроводност λ≤0,039 W/mK, върху пода на подпокривното пространство.
5) Топлоизолиране на покрив с топлоизолация EPS, δ=100 mm и коеф. на топлопроводност λ≤0,025 W/mK, в/у външни стени, цветна силикатна екстериорна мазилка
6) Топлоизолиране на еркери с ЕPS δ= 100 mm и коеф. на топлопроводност λ≤0,025 W/mK
7) Топлинно изолиране на под-Доставка и монтаж на топлоизолационна система тип EPS, δ= 100 мм коеф. на топлопроводност λ≤0,025 W/mK по таван на неотопляем сутерен
8) Предвижда се полагане на ивици по фасадата от топлоизолация с δ= 100 mm, коеф. на топлопроводност λ≤0,025 W/mK и плътност 100кг/м3 за разделяне на фасадната изолация според противопожарните изисквания.

Възложител:
Община Разлог
Местоположение:
Гр.Разлог , България
Период на реализация:
Декември 2017г.
Роля на „Винстрой“ ООД в проекта
Подизпълнител

Характер на работите
- Изготвяне на проект
- Демонтажни работи
- Зидарии
- Полагане на мазилки и замаски
- Шпакловки
- Настилки
- Грундиране
- Боядисване
- Демонтаж на стара и монтаж на PVC дограма и Алуминиеви врати
- Хидро и топлоизолация
- Тенекеджийски работи
- ВиК инсталации
- Електро инсталации – силнотокови ; слаботокови; мълниезащитна и заземителна;

Някои технически характеристики
Показатели:
ЗП: 205 м2
РЗП: 1325 м2
Застроен обем: 3905 м3
Височина: 17,15 м

В случай, че желаете да прегледате нашето удостоверение за добро изпълнение можете да го изтеглите от тук  

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline